Waarom kiezen voor een massief houten uitvaartkist

Het is de goedkoopste optie qua uitvaartkist maar voor het milieu is een kist uit spaanplaat heel slecht. Daarenboven houdt het de natuurlijke ontbinding bij een teraardebestelling ook tegen. Spaanplaat bevat immers een hoeveelheid formaildhyde, wat bij hoge dosis zelfs kanker kan veroorzaken. 

Heeft deze uitvaartkist uit spaanplaat nog wel toekomst 

De uitvaartkist uit spaanplaat is en blijft de meest gekozen uitvaartkist. Omdat deze het goedkoopst is. Nochtans ligt de prijs tussen en massief houten uitvaartkist en de spaanplaat uitvaartkist niet zo heel ver uit elkaar. Maar voor het verschil in euro, krijg je zoveel meer terug bij een massief houten uitvaartkist. 

Een betere ontbinding bij een massief houten uitvaartkist

Zo is er bij een massief houten uitvaartkist een betere ontbinding bij een teraardebestelling. Een massief houten uitvaartkist blijft bij begraving langer in zijn geheel. Wat de bacteriën de kans geeft om de ontbinding, die vlak na overlijden start, verder te zetten. Omdat er zuurstof in de kist blijft, blijven deze bacteriën hun werk doen en is het lichaam ontbonden na tien jaar. 

Lichaamsresten blijven over na begraving met een kist uit spaanplaat

Bij een kist uit spaanderplaat is dat helemaal anders bij begraving. Ze valt na enkele maanden of maximum een jaar, volledig uit elkaar. wat de ontbinding onder de grond meer een halt toe roept. Omdat de bacteriën dan minder zuurstof hebben, duurt de ontbinding vele jaren langer. Zo blijven er na tien jaar nog heel veel lichaamsresten over in het graf. 

Minder chemische stoffen bij een massief houten uitvaartkist

Wanneer men kiest voor een massief houten kist worden er zo min mogelijk chemische materialen gebruikt en zal het ontbindingsproces van de overledene sneller gaan. Door het actief aanplanten van bossen, is er vandaag in bepaalde houtsoorten en overaanbod zo worden er ook niet teveel bossen aangetast. 

Het vervaardigen van spaanplaat is erg milieubelastend. Om al deze spaanplaat te vervaardigen wordt er enorm veel CO2 uitgestoten. Iets wat bij massief houten doodskisten niet het geval is.

Meer gas nodig om een spaanplaat uitvaartkist te cremeren 

Bij crematie van een spaanplaat uitvaartkist is uit onderzoek gebleken dat er meer gas nodig is om deze te cremeren. Velen denken dat cremeren zonder kist (wat wettelijk in België niet mag) milieuvriendelijk is. Dat is echter fout. Bij cremeren van een massief houten uitvaartkist, functioneert de houten uitvaartskist als brandstof en doet het de crematie net sneller en beter verlopen. Het cremeren van een massief houten uitvaartkist vraagt daarom ook geen extra fossiele brandstoffen.